Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asscher dreigt met ontruiming Aya Sofiamoskee

16 juni 2010, 09.57 uur · Aangepast 9 december 2011, 12.15 uur

Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher heeft moskeevereniging Milli Görüs een laatste waarschuwing gegeven. Als de Aya Sofiamoskee niet binnen twee weken leeg is, ontruimt de politie het pand.

Asscher heeft dinsdag een ultimatum uitgevaardigd waarin staat dat de Aya Sofia-moskee aan de Postjesweg binnen twee weken leeg moet zijn. De gemeente heeft een aangetekende brief bezorgd bij de moskee. AT5 vroeg bezoekers van de moskee wat zij van dit nieuws vinden.

In 2004 huurde Islamitische Vereniging Milli Görüs het pand van Woningcorporatie Stadgenoot. Zolang de bouw van de nieuwe Westermoskee duurde konden de gelovigen terecht aan de Postjesweg. Het project Westermoskee is nooit afgerond en de huurovereenkomst liep op 1 oktober 2007 af. De rechter bepaalde dat de moskee op 1 december 2009 ontruimd moest zijn. Stadgenoot wil op de plek waar de moskee nu staat namelijk een woonservicecomplex bouwen.

De moskeegangers zijn echter niet van plan te verhuizen naar de aangeboden vervangende locatie aan de Pilotenstraat in Zuid. Fatih Dag, voorzitter van Milli Görüs zegt tegen De Telegraaf dat hij naar alle waarschijnlijkheid geen gehoor geeft aan het dringende verzoek van de gemeente.