Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mohammed B.: "Geen spijt van moord"

9 juli 2010, 10.29 uur · Aangepast 22 november 2011, 17.54 uur

Mohammed B. heeft geen spijt van de moord op Theo van Gogh in november 2004. Dat heeft hij volgens het AD geschreven in een brief aan moslimbroederschap Sanabil.

Het AD heeft vrijdag de brief, die dateert van vorige maand, afgedrukt in de krant. De veiligheidsdienst AIVD kent de brief, aldus een woordvoerder. "Deze is geheel in stijl van zijn eerdere brieven en verandert niets aan ons beeld van hem of zijn gedachtegoed", aldus de woordvoerder in het AD.

De extremistische moslim Mohammed B. vermoordde Theo van Gogh op 2 november 2004 op brute wijze. Van Gogh had volgens hem de islam beledigd, onder meer met zijn film Submission. Mohammed B. zit een levenslange straf uit in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Hij schrijft verder dat hij wel eens zijn zwakke momenten heeft gehad, maar dat hij nooit heeft getwijfeld aan de richting die hij is ingegaan. B. reageert met zijn schrijven op een brief die hij op 10 juni, de dag voordat hij zijn eigen brief dateerde, van Sanabil heeft ontvangen.

Allah en de profeet Mohammed worden in B's brief omstandig geprezen. "Hoe kunnen we treuren nu we in elke vezel van onze ziel en ons vlees het meest intense moment van vreugde in ons leven hebben meegemaakt, toen Allah ons op dit pad stuurde'', aldus B. Hij vindt zichzelf, door Theo van Gogh te vermoorden, "waardig geworden in de ogen van zovele van zijn aanbidders".