Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Dinsdag gratis met openbaar vervoer

9 juli 2010, 12.54 uur · Aangepast 10 juli 2010, 17.56 uur

Reizigers kunnen dinsdag in Amsterdam gratis met het openbaar vervoer. Dit in verband met huldiging van het Nederlands elftal.

Om de doorstroming te bevorderen, kunnen mensen gratis met bus, tram en metro. Het GVB rijdt met een aangepaste dienstregeling en er zullen omleidingen zijn. Geprobeerd wordt om de binnenstad bereikbaar te houden, maar trams en bussen zullen niet in het centrum zelf rijden. Ook Connexxion rijdt niet in het centrum. De metro's stoppen dinsdag ook bij de stations in de tunnel. De werkzaamheden aan de tunnel worden de hele dag stopgezet.

De NS zet dinsdag alles op alles om de naar verwachting honderdduizenden Oranjefans die het Nederlands elftal willen huldigen naar Amsterdam te brengen. Een speciale dienstregeling voorziet in 50 procent extra treinen van en naar de stad. Reizigers met andere bestemmingen moeten daarom rekening houden met een langere reisduur dan normaal, meldde NS vrijdag.

Gezien de verwachte drukte wordt reizigers verzocht niet naar het Centraal Station te rijden, maar vooral via Amsterdam Amstel en Station Zuid te reizen. Mensen die naar het Museumplein willen kunnen het beste via Station Zuid reizen. In alle treinen en op alle stations in Nederland geldt dinsdag overigens een alcoholverbod.

Om het piekvervoer van grote groepen supporters mogelijk te maken, starten de treinen in de ochtendspits in heel Nederland later en rijden er minder treinen in de ochtendspits. Daarnaast wijkt de dienstregeling van de internationale treinen af en rijdt de hogesnelheidstrein Fyra helemaal niet.