Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Stad vooral gezellig druk

13 juli 2010, 10.58 uur · Aangepast 14 juli 2010, 12.06 uur

Honderdduizenden mensen hebben zich dinsdag in de stad verzameld. Volgens een woordvoerder van de gemeente leidt dat tot nu toe niet tot problemen. "Het is vooral gezellig druk."

Bernard Welten van de Amsterdamse politie laat weten dat de huldiging probleemloos verloopt. "Er is een buitengewoon gezellige sfeer in de stad. Je kunt er morgen spijt van krijgen als je er niet bij bent geweest", aldus de hoofdcommissaris. Hoewel de politie van te voren waarschuwde dit niet te doen, sprongen veel mensen toch in de gracht. Welten: "Het levert wel een spectaculair plaatje op de televisie op, maar er is een veel te groot risico dat je wordt overvaren.''

Op het museumplein moesten ongeveer tien mensen door de EHBO worden behandeld. Het ging vooral om mensen die flauw waren gevallen als gevolg van te veel alcohol en te weinig water. De straten rondom het Museumplein zijn afgezet voor verkeer.

De politie laat via Twitter weten dat er zowel langs de vaarroute als op het Museumplein nog genoeg ruimte. Ook is de stad nog steeds goed bereikbaar, zowel via de weg als met het openbaar vervoer.

Er zijn drie speciale, door ballonnen gemarkeerde, looproutes uitgestippeld. Looproute Blauw begint op het Centraal Station via onder andere de Dam, de Vijzelgracht en de Ferdinand Bolstraat naar het Museumplein. Looproute Oranje gaat vanaf het Centraal Station via de Piet Heinkade naar de Jan Schaefferbrug. Looproute Geel start bij Station Zuid en gaat via onder andere de Beethovenstraat en het Roelof Hartplein naar het Museumplein.

De gemeente vraagt bezoekers wel om op tijd te vertrekken en gespreid te reizen. Verder wordt onder andere aangeraden om voldoende water mee te nemen om zodoende dorst en uitdroging te voorkomen. Alle informatie over de huldiging is te vinden op www.amsterdam.nl/wkhuldiging.