Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Flat Noord ontruimd wegens asbest

26 juli 2010, 15.50 uur · Aangepast 27 juli 2010, 17.28 uur

Veertig tot vijftig woningen in de Viermasterstraat in Noord waar zondag een gasexplosie was, worden ontruimd wegens asbest.

Dat heeft woningcorporatie Stadgenoot bekendgemaakt aan AT5. Het gaat om woningen tegenover de flat die zondag deels verwoest werd door een gasexplosie. Door de kracht van de explosie is een asbestwolk tegen de balkons van de woningen geblazen. Er liggen stukken asbest op verschillende balkons en op straat.

De melding van asbest kwam vanochtend binnen bij Stadgenoot, waarna de straat direct is afgezet (zie ook foto's bij Gespot). Nadat op de balkons van de woningen flinters asbest is gevonden, is belsoten niet de rest van het onderzoek af te wachten, maar meteen over te gaan tot ontuiming. Een bewoner meldt AT5 dat hij zeker een week zijn huis uit moet.

Volgens Stadgenoot is er geen asbestgevaar in de flat die deels werd verwoest door de explosie. Stadgenoot was daar al bezig met een renovatie. Daarbij zijn asbestplaten verwijderd.

De woning waar de explosie ontstond werd door Stadgenoot verhuurd aan HVO-Querido, dat woonbegeleiding biedt aan onder meer dak- en thuislozen, verslaafden en mensen met psychiatrische problemen.

De ontploffing blies de gevel van de woning op de eerste etage eruit. Ook de bewoner vloog het huis uit. Hij ligt in het Brandwondencentrum in Beverwijk en wordt kunstmatig in slaap gehouden. De politie houdt er rekening mee dat hij de explosie opzettelijk heeft veroorzaakt, mogelijk in een poging een einde aan zijn leven te maken.

Door rondvliegend glas en puin raakten ook vijf omstanders gewond.