Ajax thuis niet voorbij PAOK Saloniki

29 juli 2010, 00.52 uur · Aangepast 31 juli 2010, 14.20 uur

Ajax heeft voor eigen publiek in de ArenA niet kunnen winnen van PAOK Saloniki. De Amsterdammers speelden de eerste wedstrijd tegen de Grieken in de voorronde van de Champions League gelijk: 1-1. Na afloop spraken we Urby Emanuelson en Jan Vertonghen.

Luis Suarez had Ajax al vroeg in de wedstrijd op voorsprong gebracht. De ploeg van trainer Martin Jol verzuimde vervolgens afstand te nemen van PAOK. Kansen had Ajax genoeg, vooral via Luis Suarez en Miralem Sulejmani. Onbedoeld bewezen zij echter waarom Jol nog zo graag een koele afmaker aan zijn selectie wil toevoegen.

Ajax trad aan met elf spelers die in de voorbereiding geen moment in die samenstelling speelden. De aanloop naar het belangrijke tweeluik in de Champions League verliep dan ook bijzonder rommelig. Jol kreeg pas vorige week woensdag de beschikking over zijn WK-gangers Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Demy de Zeeuw en Luis Suarez. De Uruguayaan meldde zich even in Amsterdam om een dag later naar Barcelona te vertrekken om zijn zwangere vrouw bij te staan.

De topschutter van Ajax stond maandag weer op het trainingsveld, om twee dagen later 'gewoon' in de basis te starten. Suarez bewees woensdag ook zonder ritme een bepalende speler te kunnen zijn. Hij verstopte zich niet, joeg tegenstanders op en had slechts twaalf minuten nodig om zijn eerste treffer van het seizoen aan te tekenen. Na een knullige actie van de Griekse doelman Konstantinos Chalkias zette Suarez de thuisploeg met een omhaal op voorsprong: 1-0. Het betekende tevens zijn honderdste officiële doelpunt voor Ajax.

De Amsterdammers hadden nauwelijks wat te duchten van de nummer twee van Griekenland. Achterin oogde het elftal van Jol solide, met rechtsback Van der Wiel - die net als Suarez geen minuut heeft gespeeld in de voorbereiding - als stuwende kracht. Jol had Demy de Zeeuw buiten het elftal gelaten. De international van Oranje voelt zich zo kort na het WK nog niet fris. De middenvelder kwam na een uur in het veld voor Rasmus Lindgren.

Ajax kreeg vooral voor rust kansen zat om de voorsprong uit te breiden, maar de scherpte ontbrak. Uit een van de zeldzame Griekse counters maakte Vladimir Ivic plotseling gelijk: 1-1. Volgende week moet Ajax tijdens de return in de 'hel van Thessaloniki' minimaal een keer scoren om de vierde kwalificatieronde te kunnen bereiken.

Voor de wedstrijd kwam het nog tot ongeregeldheden in het centrum van Amsterdam. De ME moest zelfs een charge verrichten om te voorkomen dat Ajax-fans de confrontatie met PAOK aanhangers aan zouden gaan.