Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eigenaren 2e huis moeten verhuren

18 augustus 2010, 16.19 uur · Aangepast 19 augustus 2010, 09.16 uur

De gemeente heeft, naar nu blijkt, afgelopen zomer 750 eigenaren van tweede huizen in Amsterdam gesommeerd om deze woningen te gaan verhuren.

In de brief van de gemeente staat dat, als eigenaren nalaten hun woning te verhuren, er boetes zullen volgen en, uiteindelijk, inbeslagname voor gedwongen verhuur. Kleine woningen die volgens het puntensysteem als sociale huurwoningen worden aangemerkt, mogen volgens de Amsterdamse regels niet als tweede verblijf worden gebruikt.

Onder de eigenaren van tweede huizen is nu, aldus Het Parool, paniek uitgebroken. Zij zeggen dat zij de kosten van de hypotheek niet kunnen betalen van het verhuren van hun tweede huis. De gemeente zegt in een reactie met de handhaving vooral leegstand van goedkope huizen te willen voorkomen. De regel geldt al sinds jaar en dag, maar sinds dit jaar wordt hij strenger gehandhaafd.

De VVD in de Tweede Kamer wijst op de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam uit 2005 waardoor het hebben van twee hoofdverblijfplaatsen wel is toegestaan. Betty de Boer van de VVD heeft vragen gesteld aan minister Van Middelkoop (Wonen). Ze vindt dat Amsterdam deze gerechtelijke afspraken moet nakomen. En ze wijst erop dat woningcorporaties huizen uit hun woningvoorraad doorverhuren aan hotels die daarin gasten onderbrengen. Dat vindt ze meten met twee maten.