Start van hoofdcontent

Stad

nl

Excuses van Justitie na gewelddadige arrestatie

25 augustus 2010, 17.10 uur · Aangepast 30 augustus 2010, 19.14 uur

Een man die op maandag 2 augustus in Noord door de politie werd aangehouden, heeft van Justitie excuses aangeboden gekregen.

De arrestatie en het daarbij gebruikte geweld blijkt onterecht te zijn geweest. Henk K. -die nog een celstraf van 120 dagen moest uitzitten- had zich de vrijdag voor de arrestatie namelijk zelf bij het politiebureau gemeld om zich aan te geven. Maar daar konden ze geen gegevens van hem vinden en werd hij weer naar huis gestuurd.

Tot zijn grote verbazing werd K. drie dagen later door agenten opgewacht en opgepakt. Hij kreeg een epileptische aanval, waardoor de politie dacht dat hij zich wilde verzetten.

K. werd vastgezet. Na 22 dagen celstraf moest hij voorkomen. Daarbij werd besloten dat de man de rest van zijn straf niet meer uit hoefde te zitten. De officier van Justitie zei na de behandeling dat zij de gang van zaken rond zijn arrestatie betreurde.

De rechtbank laat weten dat de manier waarop de man werd gearresteerd niet het motief was voor zijn vervroegde vrijlating. Die had te maken met het feit dat hij oorspronkelijk een taakstraaf opgelegd had gekregen, maar die vanwege zijn zware epileptie niet kon uitvoeren. Daardoor was zijn taakstraf omgezet in een gevangenisstraf van 120 dagen. Omdat de man buiten zijn schuld zijn taakstraf niet uit zou kunnen voeren en alle betrokkenen instemden met zijn vervroegde vrijlating werd hij op vrije voeten gesteld.