Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Fraude bij certificaten baanwerkers metro'

3 september 2010, 16.57 uur · Aangepast 3 september 2010, 18.45 uur

Het lijkt er sterk op dat er is gefraudeerd met de afgifte van veiligheidscertificaten voor baanwerkers.

Dat schrijft ambtenarenmagazine re.Public. Het blad heeft documenten in bezit gekregen waaruit blijkt dat medewerkers van een en hetzelfde bedrijf verdacht snel en eenvoudig slaagden voor de online metromodule. Baanwerkers die de module met succes afleggen, ontvangen een veiligheidscertificaat dat nodig is om aan het metrosproor te mogen werken.

De medewerkers slaagden allen rond half twaalf 's avonds voor de online module en deden er slechts 45 seconden over om de 14 vragen goed te beantwoorden. Dat is praktisch onmogelijk.

De Inspectie voor Verkeer en Waterstaat is op de hoogte van de zaak en laat weten het ook 'raar' te vinden. De dienst laat het echter bij het schrijven van een rapport.

Naar aanleiding van de dood van een baanweker juli vorig jaar in Zuid, stelde de inspectie al een onderzoek in naar de manier waarop de certificaten vertrekt worden. De conclusie luidde dat het hoogst twijfelachtig is of de personen aan wie het certificaat is toegekend ook daadwerkelijk de test hebben gemaakt.