Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Sno weer bij kennis na hartstilstand

13 september 2010, 22.34 uur · Aangepast 15 september 2010, 16.08 uur

Ajax-speler Evander Sno is maandagavond tijdens een duel tussen de beloften van Jong Vitesse/AGOVV en Jong Ajax getroffen door een hartstilstand.

In de 63e minuut van het duel werd Sno onwel. "Het gebeurde op twintig meter van de dug-out van Ajax. Er was geen bal in de buurt en het zag er meteen heel ernstig uit", aldus trainer van Vitesse Theo Bos tegen Voetbal International.

De 23-jarige voetballer werd in eerste instantie door de medische staf van Vitesse en de dokter van Ajax handmatig gereanimeerd. Daarna is tot vier keer toe een defibrillator gebruikt. "Deze heeft naar alle waarschijnlijkheid het leven van Sno gered", meldt de website van Vitesse. " Het gaf veel problemen om hem weer bij bewustzijn te brengen" , verklaarde clubarts Leo Heere van Vitesse. ,,Hij bleef maar bewusteloos. Het duurde erg lang voor Sno weer een beetje bijkwam."  Enkele spelers stonden huilend op het veld. Het publiek was verzocht het sportpark te verlaten om de hulpverleners ruimte te geven hun werk te doen.

Vervolgens werd Sno naar een ziekenhuis gebracht. "Hij is nu bij kennis. Evander ademt weer zelf en kan ook weer praten'', liet een woordvoerder van Ajax aan het ANP weten. Woordvoerder Miel Brinkhuis bevestigt aan AT5 dat Sno onwel is geworden door hartritmestoornissen en ruim 10 minuten is gereanimeerd op het veld. De verwachting is dat hij de nacht in het ziekenhuis moet doorbrengen.

De spelers van Ajax ondergaan iedere zomer een uitgebreide medische keuring, waarbij ook het hart wordt onderzocht. Tijdens dat onderzoek, enkele maanden geleden, kwam niets onregelmatigs aan het licht bij Sno. De middenvelder raakte maandag waarschijnlijk vanwege hartritmestoornissen onwel. Ajacied Vurnon Anita heeft zijn teamgenoot inmiddels op Twitter sterkte gewenst.

De in Dordrecht geboren Sno doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar vertrok al op jonge leeftijd naar rivaal Feyenoord. Bij de Rotterdammers speelde de middenvelder geen minuut, waarna hij werd uitgeleend aan NAC Breda. Bij de Bredanaars maakte hij zo veel indruk dat Celtic hem naar Schotland haalde. In 2006 riep bondscoach Marco van Basten de toenmalig jeugdinternational op voor het 'grote Oranje'. Speelminuten kreeg hij echter niet in het Nederlands elftal. Twee jaar later haalde diezelfde Van Basten hem naar Ajax.

Na het vertrek van Van Basten bij Ajax kwam Sno niet meer tot spelen bij de Amsterdammers. Hij werd door de nieuwe coach Martin Jol verhuurd aan het Engelse Bristol City, dat een optie tot koop bedong. De Engelsen lichtten die optie niet, waarna Sno zich in het huidige seizoen vooral moest richten op het spelen van wedstrijden in het beloftenelftal van Ajax.