Ajax weggespeeld door Real Madrid

16 september 2010, 00.39 uur · Aangepast 19 september 2010, 20.56 uur

Ajax heeft woensdagavond de eerste groepswedstrijd in de Champions League verloren.

Ajax moest woensdagavond van trainer Martin Jol vooral genieten van de topper in de Champions League tegen Real Madrid. ,,Van zo'n wedstrijd droom je als klein jochie. Maar je wilt natuurlijk niet afgedroogd worden'', liet hij voor zijn officiële debuut op het kampioenenbal weten. Een zware nederlaag bleef Ajax bij de rentree op het hoogste clubniveau bespaard, maar het krachtsverschil tussen de negenvoudige en viervoudige titelhouder was niettemin groot: 2-0.

Ajax oogde vanaf het begin onwennig en onzeker op het dramatisch slechte veld in het lang niet volle Estadio Santiago Bernabeu. De manschappen van Jol konden de bal amper in de ploeg houden. Ook de routiniers in de Amsterdamse ploeg hadden het moeilijk. Al in de negende minuut pakte de later gewisselde Demy de Zeeuw aan de zijkant van het veld een onnodige gele kaart voor een overtreding op Marcelo.

De Zeeuw fungeerde als aanvoerder bij absentie van de geschorste aanvalsleider Luis Suarez. Jol liet voorin Miralem Sulejmani als diens vervanger opdraven. Daarmee gaf de Scheveningse coach aan dat hij in Madrid zeker ook offensieve bedoelingen had. Jol had ook voor een extra middenvelder in de persoon van bijvoorbeeld Teemu Tainio kunnen kiezen. Voor de rust dwongen de Amsterdammers evenwel niet één kans af.

Het swingende Real Madrid was Ajax op alle fronten de baas. De nerveuze bezoekers, met oudgediende Andrë Ooijer voor de eveneens geschorste Jan Vertonghen, dreigden te bezwijken onder de Madrileense aanvalsgolven. Met dank aan doelman Maarten Stekelenburg en de Spaanse onzorgvuldigheid viel de ruststand van 1-0 nog alleszins mee.

Het ietwat curieuze openingsdoelpunt van Higuain mocht Stekelenburg zich na ruim een half uur niettemin aanrekenen. De doelman van Oranje greep niet in bij een indraaiende hoekschop van Xabi Alonso. Vurnon Anita reageerde in het doelgebied evenmin optimaal, waardoor de bal via het been van Higuain en opnieuw Anita over de lijn hobbelde. De Ajacied kreeg het doelpunt op zijn naam. Higuain schoot in de achttiende minuut nog op de lat.

Na de rust ging Real Madrid door met het missen van kansen. Met name sterspeler Cristiano Ronaldo ontbeerde scherpte en zuiverheid in de afwerking. Na de tweede treffer van Higuain, opnieuw van dichtbij, kreeg Ajax plotseling enkele kansen. Sulejmani en Emanuelson (lat) verzuimden de onvermijdelijke nederlaag een draaglijker aanzien te geven.