Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie: 'Wij komen niet toe aan ons werk'

16 september 2010, 10.17 uur · Aangepast 17 september 2010, 15.35 uur

Duizenden agenten luiden de noodklok over de bureaucratie, het papierwerk en het ouderwetse computersysteem. Dat blijkt uit een onderzoek van het programma Een Vandaag onder 4600 agenten.

Een ruime meerderheid van politiemensen (70 procent) vindt dat zij taken als het opsporen van misdrijven en het handhaven van de orde niet naar behoren kan uitvoeren. De ondervraagden besteden gemiddeld twee derde van hun tijd aan administratie en de agenten ervaren dat als zeer frustrerend.

Het onderzoek werd gedaan in samenwerking met alle Nederlandse politiebonden. Zeven van de tien agenten zeggen zoveel tijd kwijt te zijn aan administratieve taken dat ze hun eigenlijke werk niet of niet goed kunnen vervullen. Ze hebben veel kritiek op het computersysteem, dat ze 'tijdrovend' vinden.

Gebrek aan mankracht is het tweede grote probleem volgens de ondervraagde agenten. 79 procent vindt dat zelfs aangiften met goed aanknopingspunten voor een oplossing vaak niet in behandeling kunnen worden genomen. Het gaat daarbij ook om zwaardere zaken als gewelds- en zedendelicten. Sommige agenten gaven aan in hun vrije tijd slachtoffers van schrijnende zaken te helpen.

Ook de toegenomen agressie op straat baart de agenten zorgen. Ruim driekwart vindt dat het geweld de afgelopen vijf jaar extremer is geworden. 43 procent is zich de laatste twee jaar minder veilig gaan voelen. Een ruime meerderheid tenslotte zou meer bevoegdheid willen hebben om harder op te treden.

Het valt lastig te beoordelen hoe representatief het onderzoek onder de 4600 agenten is, maar het zegt wel iets over de heersende opvattingen.

Volgens de ondernemingsraad staat het water ze tot aan de lippen. Zij roept de politiek op om of prioriteiten te stellen of met meer geld over de brug te komen.