Start van hoofdcontent

Stad

nl

Johan Cruijff is planetoïde

23 september 2010, 16.26 uur · Aangepast 23 september 2010, 18.25 uur

Een planetoïde draagt sinds kort de naam van Johan Cruijff. De vernoeming is een initiatief van de Nederlandse wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar. Het gaat om de planetoïde 14282.

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft het voorstel tot vernoeming donderdag - bekrachtigd. Dat meldt Koppeschaar op zijn website. De planetoïde Cruijff beweegt zich op een afstand van 432 miljoen tot 477 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter.

Een planetoïde bestaat meestal uit rotsachtig materiaal en kan in omvang verschillen van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer. De diameter van planetoïde Cruijff is naar schatting 9 kilometer. De naar de legendarische voetballer vernoemde ruimterots draait in 5 jaar, 3 maanden en 18 dagen om de zon.

Koppeschaar heeft Cruijff voorgedragen vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse sport en zijn grote betrokkenheid bij de maatschappij. ,,Hij was niet alleen een geweldige voetballer, maar zet zich met zijn Foundation ook in voor anderen. Daarom staat hij als eerste Nederlandse sportkampioen aan de hemel'', lichtte Koppeschaar toe.

Hij had Cruijff graag zelf op de hoogte willen brengen, maar ondanks vele pogingen lukte dat niet. ,,Ik heb contact met hem proberen te krijgen, want ik wilde graag dat hij het zelf als eerste zou horen. Ik hoop dat het nieuws hem toch bereikt en dat hij het bijzonder vindt.''

Koppeschaar wilde graag een planetoïde met nummer veertien erin, het vertrouwde rugnummer van Cruijff. ,,140014 was nog mooier geweest, maar die was al vergeven.'' De planetoïde Cruijff werd ontdekt door astronomenechtpaar Ingrid en Cees van Houten.

In het verleden werden al planetoïden vernoemd naar astronaut Wubbo Ockels en de schrijvers Boudewijn Büch, Godfried Bomans en Hella Haase.