Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Recordbezuinigingen voor Amsterdam

6 oktober 2010, 16.19 uur · Aangepast 7 oktober 2010, 20.35 uur

Amsterdam gaat flink bezuinigen. Voor volgend jaar staat een inkrimping van 83 miljoen euro gepland. Dat bedrag moet oplopen naar ruim 208 miljoen euro in 2014. Dit op een totale begroting van 5,8 miljard euro per jaar.

Niet eerder moest de stad zoveel geld besparen, zo maakte het college van burgemeester en wethouders woensdag bekend tijdens de jaarlijkse Staat van de Stad.

De gemeente staan forse financiële tekorten te wachten. Aanleiding vormen onder meer de economische crisis, voorgenomen bezuinigingen van het Rijk en financiële tegenvallers binnen de eigen begroting, zoals de problemen rondom de Noord/Zuidlijn. Daardoor moeten de komende jaren moeilijke en soms pijnlijke keuzes worden gemaakt, aldus het college.

Amsterdam wil het meest bezuinigen op de eigen organisatie, namelijk 112 miljoen euro. Het stadsbestuur kondigde dat in juli al aan. Het streven is tweederde van deze inkrimping in de eerste twee jaar te realiseren.

Maar de besparingen hebben ook effect op de stad en de mensen die er wonen en werken. Zo kort de hoofdstad op bepaalde punten van zorg, bijvoorbeeld op het gebied van hulp bij het huishouden voor bepaalde groepen. Ook wordt in 2013 10 miljoen euro bespaard op het Kunstenplan, waardoor de subsidie van een aantal culturele instellingen vermindert of eindigt. Ook kort de gemeente op geld dat gaat naar onder meer Streetcornerwork, Stichting Amsterdams Steunpunt Wonen, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de Hortus en Artis.

PvdA-wethouder Lodewijk Asscher (financiën) benadrukte dat zo veel mogelijk wordt geprobeerd de zwakkeren in de stad te ontzien. "Het armoedebeleid blijft onaangetast." Ook wil het college blijven investeren in de toekomst, onder meer met behulp van het investeringsfonds. Hierin zitten incidentele meevallers, zoals de opbrengst van de verkoop van de Nuonaandelen. Dit fonds maakt het mogelijk in economisch zware tijden te kunnen investeren in zaken die de stad ten goede komen.

Het stadsbestuur heeft afgesproken extra geld uit te trekken voor veiligheid, waaronder toezicht en handhaving op straat en de aanpak van de Wallen. Ook blijfven jeugd en onderwijs prioriteit, wat leidt tot investeringen in de kwaliteit van het onderwijs en verbetering van de Jeugdzorg. Het college steekt verder geld in verbetering van de leefbaarheid in aandachtswijken.

Of de bezuinigingen hierbij blijven, is afwachten. Asscher kon nog geen schattingen geven over wat het vorige week gepresenteerde regeerakkoord voor financiële gevolgen heeft voor de stad.