Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bouw Westermoskee kan eindelijk beginnen

19 oktober 2010, 17.53 uur · Aangepast 20 oktober 2010, 18.12 uur

De Turkse moskeevereniging Aya Sofia en stadsdeel West hebben voorlopig een oplossing gevonden voor hun conflict over de veelbesproken Westermoskee.

Aya Sofia krijgt toestemming om met de eerste fase van de bouw van het gebedshuis – het bouwrijp maken van de grond – te beginnen. Voor elke volgende fase moet de moskeevereniging opnieuw toestemming aanvragen.

Dat lieten de twee partijen dinsdag weten. Aya Sofia wil al langer beginnen met de bouw van de moskee, maar mocht dat niet van het stadsdeel omdat het bouwveiligheidsplan niet zou deugen. De twee partijen hebben nu afgesproken dat het stadsdeel niet voor het hele bouwproject in een keer, maar per onderdeel toestemming zal verlenen.

Het conflict over de vergunning leidde enkele weken geleden tot protestacties van Aya Sofia-aanhangers. Bij een daarvan arresteerde de politie 35 actievoerders nadat die het stadsdeelkantoor van West hadden bezet.

Het Westermoskeeproject is al jaren onderwerp van geruzie. Milli Görüs en woningcorporatie Stadgenoot zouden het aanvankelijk samen realiseren. De Turkse organisatie zou verantwoordelijk zijn voor de moskee zelf, de woningcorporatie zou de bijhorende woningen en bedrijfsruimten voor zijn rekening nemen. Niet lang na de officiële aftrap in 2006 kregen de twee partijen echter ruzie, waardoor de bouw jarenlang stillag. Stadgenoot begon in 2008 alsnog met haar deel van het project en Aya Sofia wil nu dus ook van start gaan.

Onlangs bleek dat het stadsdeel en Stadgenoot beslag hebben gelegd op een voormalig bouwdepot van Aya Sofia van ruim 3,4 miljoen euro. Reden was dat het lang duurde voordat de moskeevereniging met de bouw wilde of kon beginnen. Aya Sofia-voorman Fatih Dag laat weten dat de beslaglegging de bouw van de moskee echter niet in de weg staat.