Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raad akkoord met fouilleren West

21 oktober 2010, 01.09 uur · Aangepast 22 oktober 2010, 12.22 uur

De gemeenteraad heeft er woensdagavond mee ingestemd dat de politie voortaan ook in het stadsdeel West preventief mag fouilleren.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat graag, maar GroenLinks diende een motie in om een stokje voor dit plan te steken. Die haalde echter geen meerderheid.

Daarmee legde de gemeenteraad de wens van het stadsdeel West zelf naast zich neer. De stadsdeelraad daar nam dinsdagavond juist wel een motie aan waarin stond dat preventief fouilleren geen goed middel is. Het is echter niet de stadsdeelraad, maar de gemeenteraad die hier over gaat. GroenLinks, de SP, Partij voor de Dieren, Red Amsterdam en D66 waren tegen. PvdA, CDA en de VVD voor.

Van der Laan wil met preventief fouilleren het wapenbezit en -gebruik in West terugdringen. Daar vinden onder meer veel overvallen plaats. Eerder deze maand werd juwelier Fred Hund doodgeschoten bij een overval.

Van der Laan gaf eerder vandaag al aan dat hij de motie van het stadsdeel naast zich neer zou leggen. Tijdens de raadsvergadering betoogde hij dat in Centrum, Oost en Zuidoost is gebleken dat preventief fouilleren werkt- zeker in combinatie met andere maatregelen, zoals extra inzet van straatcoaches en meer politiepatrouilles. Van der Laan sluit daarom niet uit dat er volgend jaar ook in Nieuw-West preventief mag worden gefouilleerd.