Start van hoofdcontent

Stad

nl

EDL-demonstratie in de Generatorstraat

28 oktober 2010, 15.35 uur · Aangepast 30 oktober 2010, 20.51 uur

De pro-Wildersdemonstratie van de English Defence League (EDL) wordt zaterdag gehouden in de Generatorstraat. Dat is in de buurt van de eindhalte van metrolijn 50 aan de Isolatorweg.

Deze locatie is toegewezen na overleg donderdag tussen de regionale driehoek (burgemeester Eberhard van der Laan, politie en justitie) en een vertegenwoordiging van de EDL. De demonstratie in het Westelijk Havengebied begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

De EDL wilde eigenlijk op het Museumplein demonstreren. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft concrete informatie dat er zaterdag honderden hooligans naar de stad komen voor de pro-Wildersdemonstratie. Hij besloot daarom de demonstratie naar het Westelijk Havengebied te verplaatsen. De politie verwacht daar de openbare orde te kunnen handhaven.

De organisatoren van de demonstratie hebben eerder laten weten niet blij te zijn met de nieuwe locatie. Mogelijk zullen zij hierover een kort geding aanspannen. Links-radicale organisaties als de AntifascistischeActie kondigden eerder aan de betoging te zullen verstoren. Zij maken de deelnemers op hun websites uit voor onder meer "racistisch tuig".

Het Platform tegen Vreemdelingenhaat heeft een verzoek ingediend voor een tegendemonstratie. Zij hebben van de burgemeester toestemming gekregen om op het Jonas Daniël Meijerplein te demonstreren.