Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zes relatiezwendelaars gearresteerd

1 november 2010, 19.42 uur · Aangepast 2 november 2010, 20.03 uur

In verband met een grote relatiezwendelzaak zijn in Amsterdam zes mensen aangehouden.

Vijf verdachten werden vrijdag aangehouden en een verdachte werd zondag opgepakt. Ze worden verdacht van mensensmokkel en valsheid in geschrifte. Justitie verdenkt de hoofdverdachte, een 24-jarige man uit Pakistan, ervan dat hij vrouwen met de Deense of Portugese nationaliteit in Nederland een schijnrelatie liet aangaan met Pakistaanse of Afghaanse mannen. Om voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te voldoen aan de inkomenseis werden er met schoonmaak- en horecabedrijven valse dienstverbanden opgesteld. In werkelijkheid hebben de vrouwen nooit voor deze bedrijven gewerkt.

De betrokken Pakistani en Afghanen zijn Nederland binnengekomen als student, terwijl het vermoeden is dat zij nooit hier hebben gestudeerd
De vrouwen en de Pakistani en Afghanen stonden geruime tijd ingeschreven in het bevolkingsregister van een Nederlandse gemeente om aan te tonen dat ze samenwoonden. Met dit gegeven en de valse arbeidsovereenkomst bemachtigden de Pakistani en de Afghanen een verblijfsdocument voor onbepaalde tijd.

De schoonmaak- en horecabedrijven worden er van verdacht de vrouwen te verantwoorden in hun loonadministratie hoewel zij nooit voor die bedrijven hebben gewerkt. De eigenaren van de bedrijven haalden vermoedelijk het ‘verdiende’ loon zelf weer van de rekeningen van de vrouwen.

De hoofdverdachte moet in elk geval nog veertien dagen vastzitten. De andere vijf aangehouden mensen zijn vrijgelaten, maar ze blijven wel verdachten in de zaak.