Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wijkpartij: 'Kanker door mast Diamantbuurt'

22 november 2010, 13.47 uur · Aangepast 22 november 2010, 17.21 uur

Wijkpartij Zuid- en Pijpbelangen is een buurtactie gestart om de UMTS-mast op de hoek Saffierstraat en Smaragdstraat weg te krijgen.

Bewoners hebben een flyer in de bus gekregen waarin de wijkpartij waarschuwt voor de gevaren van de zendmast. Volgens Wijk- en Pijpbelangen zijn er sterke aanwijzingen dat dit soort masten zogenaamde elektrosmog produceert, wat schadelijk is voor de gezondheid. Een wijkverpleger zou hebben erkend dat zij opvallend veel kankerpatiënten in de buurt behandelt.

Zuid- en Pijpbelangen wil een inventarisatie maken van de medische problemen waar omwonenden van de zendmast mee kampen. De partij roept bewoners op om medische verklaringen van hun behandelend arts op te sturen.

Niet iedereen is gecharmeerd van de actie. Een ontvanger van de flyer mailt AT5 dat hij de oproep ziet als een vorm van ernstige misleiding.

De aanwezigheid van UMTS-masten heeft in het verleden vaker voor grote ongerustheid gezorgd. Zo werd in 2006 een UMTS- mast op het dak van de P.J. Troelstraschool in Nieuw-West vervangen, omdat die bij drie mensen een hersentumor zou hebben veroorzaakt. Uit de meeste onderzoeken blijkt overigens niet dat er een aantoonbaar verband is tussen de nabijheid van UMTS-masten en gezondheidsproblemen.

umts