Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leden harde kern Ajax-fans opgepakt

27 november 2010, 11.50 uur · Aangepast 29 november 2010, 20.47 uur

De politie heeft vrijdagavond tijdens een grote actie enkele leden opgepakt van de harde kern van Ajax-supporters.

Dat heeft de politie zaterdag gezegd na een bericht hierover in het NRC Handelsblad. De harde-kernleden worden ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie en betrokken te zijn bij drugshandel.

De politie denkt dat de twee hoofdverdachten, een man en vrouw van 27 en 32 jaar oud, tot op de tribunes en in het Supportershome van Ajax in onder andere XTC en cocaïne handelden. De twee, Daan van der E. en Tamara F., vormen een stel en werden gisteravond aangehouden in de Reguliersdwarsstraat. De andere verdachte, een 37-jarige man, werd aangehouden terwijl hij een hoeveelheid drugs, vermoedelijk cocaïne vervoerde in opdracht van de hoofdverdachten. Ze zouden lid zijn van Vak 410, de betrekkelijk jonge supportersgroep van Ajax.

Vak 410 staat bekend als het sfeervak van de Amsterdam Arena. Iedere thuiswedstrijd zorgen zij voor spandoeken, vuurwerk en gezang in het stadion. Ook waren de tifosi of ultras, zoals ze zichzelf noemen, vaak betrokken bij rellen rondom wedstrijden van Ajax

Een van de hoofdverdachten, de 27-jarige Daan van der E. is zeker geen onbekende van de politie. Hij heeft een stadionverbod en is opgepakt voor het bestormen van het ADO Den Haag supportershome in 2006. Daarvoor kreeg hij vier jaar celstraf opgelegd. Ook werd hij aangehouden in verband met een schietpartij in een Rotterdams café in 2009. Afgelopen september werd hij met 33 andere supporters weggehouden bij de interland Nederland-Zweden in verband met wapen- en vuurwerkbezit.

Het is voor het eerst dat een politiekorps zo'n groot onderzoek heeft gedaan naar criminele activiteiten van voetbalsupporters.  De politie verwacht de komende tijd nog meer aanhoudingen, zegt zij. Het onderzoek naar mogelijke criminele activiteiten van fanatieke Ajax-supporters begon anderhalf jaar geleden al.