Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Maxima lauwert Orkest van de 18de Eeuw

29 november 2010, 21.04 uur · Aangepast 1 december 2010, 12.06 uur

Prinses Máxima heeft het Orkest van de Achttiende Eeuw maandag onderscheiden met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2010.

In het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam werden dirigent Frans Brüggen en directeur Sieuwert Verster gelauwerd. Aan de prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds is een bedrag verbonden van 150.000 euro. Het orkest wil het geld onder meer gebruiken om volgend jaar de volledige Beethoven-cyclus ten gehore te brengen

Het Orkest van de Achttiende Eeuw krijgt de prijs "vanwege de collectieve topprestatie die het muziekgezelschap sinds de jaren tachtig levert op artistiek gebied"' Ook geldt het orkest "als lichtend voorbeeld van cultureel ondernemerschap avant la lettre."

Dirigent Brüggen richtte het Orkest van de Achttiende Eeuw op in 1981. Het symfonieorkest bestaat uit zestig leden uit 23 landen, die allen spelen op authentieke instrumenten of hedendaagse kopieën daarvan. Het orkest wil op authentieke wijze meesterwerken van componisten uit de achttiende en vroege negentiende eeuw uitvoeren.

Kijk hier voor meer foto's van Maxima in het Muziekgebouw aan 't IJ op Gespot.