Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Verbied opruiende Arabische tv-zenders!'

6 december 2010, 13.20 uur · Aangepast 7 december 2010, 16.38 uur

De overheid zou Arabische tv-zenders die het antisemitisme voeden moeten verbieden. Dat zegt de Amsterdamse rabbijn Raphael Evers tegen AT5.

Evers reageert daarmee op de uitlatingen van VVD-coryfee Frits Bolkestein. Die zei maandagochtend in De Pers dat orthodoxe Joden in Nederland door het toenemende antisemitisme van Marokkaanse jongeren beter kunnen emigreren naar Amerika of Israël. "Bewuste joden moeten zich realiseren dat er voor hen geen toekomst is in Nederland", aldus Bolkestein.

Evers vindt die oproep een zwaktebod, zo laat hij weten aan AT5. "We moeten niet vluchten. Het probleem moet worden aangepakt." De rabbijn vindt dat de overheid zich solidair moeten tonen met de Joodse gemeenschap. Bijvoorbeeld door  Arabische tv-zenders te verbieden waarop programma's worden uitgezonden die het antisemitisme voeden. Ook zou de regering moeten bijdragen aan de kosten van de beveiliging van Joodse gebouwen.

Ook het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap vindt dat de overheid de Joodse gemeenschap in bescherming moet nemen. "Emigratie betekent voor het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap de weg van de minste weerstand. Wij roepen de regering op er voor te zorgen dat Joden de bescherming krijgen die het mogelijk maakt dat als zodanig herkenbare Joden wel in Nederland hun toekomst kunnen hebben."

Afgelopen zomer debatteerde de Tweede Kamer nog over het toenemende antisemitisme in Nederland. Het debat werd aangevraagd nadat er in de media berichten waren verschenen dat Joden in West noodgedwongen een 'schuilsynagoge' bezoeken.

Lodewijk Asscher liet eerder weten de mogelijkheid te bekijken om zogenoemde 'lokjoden' in te zetten tegen antisemitisch geweld. Asscher reageerde hiermee op een suggestie van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.