Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voorarrest Richard van O. verlengd

13 december 2010, 11.52 uur · Aangepast 21 november 2011, 11.04 uur

Richard van O., de 37-jarige echtgenoot van Robert M. blijft nog zeker drie dagen vastzitten.

Dit heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Van O. wordt verdacht van het bezit van kinderporno, maar niet van seksueel misbruik. Binnen drie dagen beslist de officier van justitie of de man wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Van O. was een geliefd gezicht in zijn buurt. Dat vertellen omwonenden aan AT5.  Hij woonde samen met Robert M. sinds januari 2010 in een nieuwbouwcomplex in de Andries Copierstraat in Nieuw-West. Van O. staat in het complex bekend als zeer behulpzaam en handig met computers. Hij werkt als buschauffeur en had veel contact met de rest van de bewoners van het pand. Zo was hij technisch medewerker van de Vereniging van Eigenaren en had hij enkele bewoners geholpen met het maken van een website.

Van Robert M., die ervan wordt verdacht mogelijk dertig tot vijftig kinderen te hebben misbruikt, wisten de bewoners veel minder. Wel had hij een keer zijn visitekaart aan een van hen gegeven met het verzoek hem te bellen als ze een keer een oppas nodig hebben voor hun kinderen.

De woning van de twee is inmiddels dichtgetimmerd. Het complex wordt door de politie beveiligd. Maandagmiddag werden er observatiehuisjes geplaatst.

Pal onder de woning van het echtpaar zit een islamitische school. Leerlingen en ouders zijn maandag door de schooldirectie per brief geïnformeerd over de zaak. De school speelt geen enkele rol in de zedenzaak, benadrukt ze. "We kennen de verdachte niet en ik weet zeker dat onze kinderen niet met hem in aanraking zijn geweest. Ze spelen onder toezicht, altijd veilig en op een afgesloten speelplaats", aldus de directeur. In de brief wil ze de ouders geruststellen, omdat er volgens haar geen enkele reden is voor bezorgdheid.

De Vereniging van Eigenaren van het appartementscomplex houdt vanavond om 20.00 uur een informatiebijeenkomst voor de bewoners.