Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Groen licht voor feest Museumplein

23 december 2010, 15.04 uur · Aangepast 24 december 2010, 16.21 uur

Het oud en nieuwfeest op het Museumplein mag gewoon doorgaan. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald.

Een groep buurtbewoners had een kort geding aangespannen om te voorkomen dat het feest er zou komen.

De omwonenden beriepen zich er onder meer op dat de gemeente zelf heeft bepaald dat er per jaar maximaal zes grote evenementen op het plein mogen plaatsvinden. Het oud en nieuwfeest is al het negende.

De rechter heeft er echter begrip voor dat de gemeente nu afwijkt van deze regel. Het was namelijk een uitzonderlijk jaar, met een aantal onverwachte evenementen, onder meer rond het WK voetbal in Zuid-Afrika.

De buurt gaf verder aan overlast te ondervinden van soundchecks, zwerfafval en trillingen veroorzaakt door een deinende mensenmassa op de grasmat van het plein. De rechtbank vindt echter dat de gemeente voldoende maatregelen inzet om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Volgens de gemeente is het feest op het Museumplein een toonaangevend evenement dat Amsterdam zowel nationaal als internationaal op de kaart zet. Zij verwacht dat het aftellen tot twaalf uur, net als op Times Square in New York, over de hele wereld wordt uitgezonden. De rechter noemde deze positieve citymarketing een belangrijk onderdeel van haar afweging het feest te laten doorgaan.

In haar besluit heeft de rechter ook het gevaar meegenomen dat ontstaat wanneer het evenement niet doorgaat. De verwachte 40.000 bezoekers van het oudejaarsfeest zullen naar verschillende andere plekken in het centrum gaan waar geen regie is.