Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat Robert M.: Te grote rol gemeente

23 december 2010, 15.54 uur · Aangepast 21 november 2011, 10.54 uur

Wim Anker, de advocaat van Robert M. vindt het opvallend hoe de gemeente tot nu toe opereert in de zedenzaak.

Dat zei hij donderdagmiddag tegen AT5. Anker staat Robert M. bij samen met kantoorgenoten Jan Boksem en Tjalling van der Goot.

"Het is frappant dat de gemeente zoveel reacties geeft. Normaal doet het OM dat." Anker vergelijkt de aandacht voor de zaak met de "buitenproportionele" mediabelangstelling die er ook was voor de moord op Milly Boele. Anker stond in die zaak Sander V. bij, die werd veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs voor de moord.

Robert M. belde vorige week woensdag naar het kantoor van Anker. Afgelopen maandag bezocht de advocaat M. op zijn cel en sprak anderhalf uur met hem. Omdat M. in alle mogelijke beperkingen zit, kan Anker niets zeggen over de indruk die M. op hem maakte. Wel plaatst hij zijn vraagtekens bij het strenge regime. "Hij zit zonder radio, tv en kranten en mag ook helemaal geen bezoek ontvangen. Dat zie je niet vaak in Nederland. Wij gaan de officier vragen of dat enigszins verlicht kan worden."

De advocaat heeft "geen seconde" getwijfeld of hij de verdediging van Robert M. ethisch gezien wel verantwoord vond, zo zegt hij tegen AT5. "Ons kantoor doet alle soorten strafzaken, van de heling van een fiets tot meervoudige moord tot zedendelicten. Daar zijn wij heel principieel in."

Anker kan nog moeilijk inschatten hoe groot de zaak is, maar gaf aan te verwachten dat zijn kantoor er jaren mee bezig zal zijn.

UPDATE: De gemeente laat weten dat burgemeester Eberhard van der Laan woordvoerder is van de Amsterdamse Vierhoek, waar ook het OM bijhoort. Over het opsporingsonderzoek doet de burgemeester echter geen mededelingen. Daarover wordt uitsluitend door het OM gecommuniceerd.