Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boete geëist voor martelen hamsters

7 januari 2011, 10.02 uur · Aangepast 8 januari 2011, 18.54 uur

De officier van Justitie heeft een boete van 950 euro geëist tegen de omstreden kunstenares Tinkebell, pseudoniem voor Katinka Simonse.

Zij wordt ervan beschuldigd dat ze in 2008 95 hamsters heeft mishandeld. De beestjes fungeerden als kunstproject.

Van de 900 euro boete is 475 euro voorwaardelijk. Tegen de galerie waar de kunstenares haar hamstertentoonstelling hield, is een boete van 475 euro geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Tinkebell de hamsters gedurende vier uur in plastic hamsterballen laten lopen, terwijl dit maximaal dertig minuten is toegestaan. Vervolgens werden de dieren in twee kleine kooien geplaatst die door urine en uitwerpselen ernstig vervuild waren. De kooien stonden op de tocht en waren niet voorzien van voldoende water en voedsel. Als gevolg daarvan had een aantal hamsters korsten op de kop en was er een met een beschadigd oog.

De hamsters waren onderdeel van de tentoonstelling Save the Pets. Verschillende partijen als de Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en het Comité Dierennoodhulp maakten hier in 2008 bezwaar tegen.

Nadat de hamsters door de Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming in 2008 in beslag waren genomen, werden zij door de dierenarts van dierentuin Artis onderzocht. Die concludeerde dat de beestjes aan chronische stress leden en uitgeput waren. Negen hamsters hadden korsten op de kop en een had een ontstoken oog. De dierenarts kon niet zeggen of de verwondingen er al voor de start van het project waren of dat die het gevolg waren van vervuiling. Onderlinge vechtpartijtjes tussen de diertjes zijn eveneens aannemelijk.

Een universitair docent aan de faculteit diergeneeskunde maakte zich volgens justitie zorgen over het verstoorde dag- en nachtritme van de hamsters, omdat zij zich in hun bol niet terug kunnen trekken. De advocate van Tinkebell, Inez Weski die vrijspraak eiste voor haar cliënt, liet weten dat daar geen sprake van was. ,,Na enige tijd ronddolen door de galerie, vielen de hamsters in slaap.''

Tinkebell heeft zich volgens haar advocaat goed laten inlichten over de knaagdieren. ,,Ze heeft haar plan voorgelegd aan de fokker van de 95 hamsters en die zag geen kwaad in het kunstproject.'' Ook was er een verzorger aangesteld die de kooien en hamsterballen dagelijks schoonmaakte en de beestjes voorzag van water en voedsel. Weski liet weten dat deze verzorger geen uitputting of stress had waargenomen.

De rechtbank doet 21 januari uitspraak.