Start van hoofdcontent

Stad

nl

Blinde orgeldraaier Dam na 23 jaar opgepakt

11 januari 2011, 09.16 uur · Aangepast 29 juni 2013, 20.05 uur

Hij is al 23 jaar een bekend gezicht op de Dam: de blinde straatmuzikant Bennie Volkens. Met zijn buikorgeltje staat hij elke dag voor de ingang van de Nieuwe Kerk te spelen.

Niemand heeft last van hem en hij is zelf niemand tot last. Toch werd hij vorige maand opeens opgepakt door vier politieagenten, zo schrijft De Telegraaf. Reden: Bennie heeft geen vergunning om op de Dam te spelen.

"Ik ben daar gefotografeerd en gefouilleerd. Ik moest kleding uittrekken. Ze hebben mijn papieren onderzocht en twee uur lang hebben ze me ondervraagd", vertelt de blinde muzikant. Ook kreeg hij een boete omdat hij een mes op zak had.

Bennie snapt er niks van. "Volgens een van de agenten zou ik al eerder waarschuwingen hebben gekregen. Maar daar weet ik niets van."

De politie laat in een reactie weten aan De Telegraaf: "Wij zijn er om de wet te handhaven en deze man heeft geen vergunning. Punt uit."

Ook SP-fractievoorzitter Laurens Ivens bemoeit zich inmiddels met de zaak. Op Twitter schrijft hij dinsdagochtend: "Politie pakt orgelman op omdat stadsdeel geen vergunning gaf, stadsdeel zegt dit van stad niet te mogen. Los dit op ipv zwartepieten!"

Eerder reageerde de SP ook al verontwaardigd over het op de bon slingeren van een aantal levende standbeelden.