Start van hoofdcontent

Stad

nl

Blinde Bennie mag toch blijven staan

26 januari 2011, 13.04 uur · Aangepast 27 januari 2011, 16.15 uur

De blinde Bennie Volkens mag 'bij hoge uitzondering' toch op zijn vaste plek voor de Nieuwe Kerk op de Dam op zijn buikorgeltje blijven spelen.

Dat meldt Het Parool naar aanleiding van een brief dat stadsdeel Centrum aan de 54-jarige orgelman heeft geschreven. Bennie mag ook onbeperkt spelen op de Noordermarkt, Westermarkt en Westerstraat.

Bennie werd begin december opgepakt omdat hij zonder vergunning stond te spelen. Er ontstond vervolgens grote onrust naar aanleiding van de arrestatie. De straatmuziekant was geschokt en voelde zich diep beledigd. Hij werd bij zijn arrestatie gefouilleerd en moest bovendien zijn kleren uittrekken. Ook zou hij nog een boete hebben gekregen omdat hij een mes op zak had. De politie probeerde de berichtgeving rond de arrestatie met een persbericht vervolgens te nuanceren.

Op de plekken waar Volkens speelde, moeten straatmuzikanten officieel ieder half uur verkassen. ''Bij hoge uitzondering hebben we besloten dat dat niet geldt voor Bennie. Deze meneer maakt al ruim twintig jaar muziek zonder klachten te veroorzaken, dat laten we dan zo bestaan,'' aldus een woordvoerder van Centrum.

Wel moet Bennie zijn plek verlaten als ambtenaren van het stadsdeel of de politie hem dat vragen. ''Wanneer er bijvoorbeeld evenementen op de Dam zijn of de koningin komt.''