Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Gemeenten wijzen zomaar WOZ-bezwaar af'

28 januari 2011, 10.50 uur · Aangepast 29 januari 2011, 19.08 uur

Bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde van je huis leidt vaak tot teleurstelling en frustratie. Veel gemeenten lijken de regels voor het afhandelen van WOZ-bezwaarschriften aan hun laars te lappen.

Dat zegt Vereniging Eigen Huis. Zij heeft in 2010 tientallen klachten ontvangen van huiseigenaren over de afhandeling van hun bezwaarschrift tegen de getaxeerde WOZ-waarde van hun woning. De vereniging start nu een meldpunt om klachten van burgers over hun gemeente in kaart te brengen.

Namen van gemeenten noemt de vereniging nog niet omdat het incidentele klachten kunnen zijn, volgens hen. In het programma Nieuwsuur werd donderdag aandacht besteed aan dit onderwerp met een voorbeeld uit Amsterdam. In Amsterdam maakten in 2010 zeker 4000 mensen bezwaar tegen de hoge WOZ-waarde van hun huis. "We gaan nu met een meldpunt alle slechte ervaringen in kaart brengen en als we meerdere klachten uit een bepaalde gemeente ontvangen, duiken we daar bovenop."

Gemeenten gaan niet in op argumenten waarmee huiseigenaren willen aantonen dat de getaxeerde waarde van hun woning te hoog is en versturen standaard afwijzingen in de verwachting dat veel woningbezitters het er verder maar bij laten zitten, zegt de vereniging.

"Ongemotiveerde standaardafwijzingen zijn ontoelaatbaar en in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Pas als de boze burger een beroepsprocedure start bij de rechtbank wordt het bezwaar serieus bekeken en wordt vaak een compromis voorgesteld om een rechtszaak af te wenden", aldus de vereniging.

Als de getaxeerde WOZ-waarde van de woning te hoog is, betaalt de eigenaar teveel onroerende zaakbelasting (OZB), teveel waterschapslasten en via het eigenwoningforfait teveel inkomstenbelasting. Als de WOZ-waarde niet wordt verlaagd komt deze onnodige lastenverzwaring van tientallen tot soms wel honderden euro's elk jaar terug.

In 2010 werden landelijk ongeveer 165.000 bezwaarschriften ingediend en circa 7.700 beroepsprocedures bij rechtbanken gevoerd tegen de WOZ-waarde van woningen en andere gebouwen. Uit de ervaringen van huiseigenaren blijkt dat een aantal gemeenten pas bij de beroepsprocedure de moeite neemt om in te gaan op de oorspronkelijke redenen van het bezwaar. Vaak doet de gemeente vlak voor de gerechtelijke procedure nog een schikkingsvoorstel, soms zelfs zonder dat dit op papier wordt gezet. Burgers ervaren dit handjeklap als vreemd, onjuist en soms zelfs als intimiderend. De vereniging heeft meldingen ontvangen van burgers die zich onder druk gezet voelen door gemeenteambtenaren, bijvoorbeeld als die voorstelt het bezwaar in te trekken in ruil voor het gedogen van een tuinhuisje waarvoor geen vergunning is aangevraagd.

De fractie van de VVD heeft al aangekondigd vragen te gaan stellen over de manier waarop Amsterdam met de WOZ-bezwaarschriften omgaat.