Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aanbesteding ov jaar uitgesteld

1 februari 2011, 16.38 uur · Aangepast 21 november 2011, 12.22 uur

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag krijgen een jaar extra de tijd om zich voor te bereiden op de aanbesteding van het openbaar vervoer.

In Amsterdam is nu het GVB actief, maar de wet schrijft voor dat via een aanbestedingsprocedure ook andere vervoerders moeten kunnen bieden op die klus.

Per januari 2012 zou die aanbesteding geregeld moeten zijn, maar minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) stelt de ingangsdatum een jaar uit, liet zij dinsdag weten. Ze wil de steden meer tijd geven om zich voor te bereiden op het vermarkten, aldus een woordvoerder van de VVD-bewindsvrouw.

,,Ik wil dat de klant een goed openbaar vervoer heeft'', schetst Schultz. ,,Aanbesteding moet niet leiden tot verslechtering, maar moet juist meer kwaliteit en kansen opleveren. En die kansen zijn er. Het is aan de vervoerders en hun concessieverleners, de provincies, om deze te benutten. Wel wil ik de stadsregio's de gelegenheid bieden zich voor te bereiden op een zorgvuldige aanbestedingsprocedure en daar is tijd voor nodig.’'

Schultz wil aanbesteden omdat volgens haar de praktijk in het streekvervoer laat zien dat dit gepaard gaat met efficiencywinsten en soms zelfs beter en moderner openbaar vervoer waarbij de klanttevredenheid op peil blijft. Ook treedt er volgens de minister geen verschraling in het aanbod en de kwaliteit van het openbaar vervoer op.

Wethouder Eric Wiebes (VVD) van Verkeer & Vervoer gaf deze maand al aan tegen de aanbesteding van het openbaar vervoer te zijn. Afgelopen zomer besliste Stadsregio nog dat het GVB tot 2017 verantwoordelijk mag blijven voor het openbaar vervoer. Wiebes vindt dat het GVB die periode vol moet kunnen maken en dat de geplande aanbesteding te snel komt. 

Het personeel van het GVB gaat op maandag 14 februari staken als protest tegen de plannen. De PvdA heeft zich achter het GVB-personeel geschaard.