'Rechercheurs keken toe bij liquidatie Hillis'

Twee rechercheurs van de politie hebben op anderhalve meter afstand moeten toekijken hoe topcrimineel Stanley Hillis werd geliquideerd.

Dat onthult De Telegraaf donderdag. Hillis werd maandag 21 februari van dichtbij doodgeschoten op een parkeerplaats in de Fizeaustraat in Oost. Hij had daar een afspraak met zijn oude misdaadpartner Donald G. Een afspraak waar de politie volledig van op de hoogte was, zo schrijft De Telegraaf.

Om de ontmoeting af te luisteren hadden twee rechercheurs zich op de parkeerplaats verstopt in een aanhangwagen van het nepbedrijf Willemse Betonboringen Zaandam. In de buurt stond verder nog een observatieteam opgesteld en boven het gebied cirkelde een politiehelikopter.

Vlak nadat Hillis zijn auto naast de aanhangwagen had geparkeerd, kwam er een busje aanrijden van waaruit de 64-jarige crimineel met 37 kogels werd doorzeefd. De ongewapende rechercheurs konden niets anders doen dan op de bodem van hun aanhangwagen dekking zoeken.

Direct na de liquidatie was de verwarring bij de nationale recherche compleet, aldus De Telegraaf. Zo gingen er kostbare seconden verloren doordat de portofoons van de rechercheurs in de aanhangwagen niet op het netwerk van het observatieteam waren aangesloten. Een rechercheur van het observatieteam brak zijn achtervolging van de vluchtauto af, omdat de politiehelikopter die over zou nemen. De heli raakte het zicht op het busje echter kwijt.

De politie arresteerde Donald G. nog wel, maar hij bleek niets met de liquidatie te maken te hebben. Van de dader of daders en van de blauwgrijze Volkswagen Transporter waarin zij vluchtten ontbreekt tot nu toe ieder spoor.