Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Geen straf voor actie met hoofddoekje

17 maart 2011, 13.13 uur · Aangepast 17 maart 2011, 18.54 uur

VVD-raadslid Werner Toonk krijgt geen officiële berisping voor zijn onaangekondigde protestactie met hoofddoek van woensdag.

Het raadslid verscheen toen in de gemeenteraad met een hoofddoek. Daarmee wilde hij onderstrepen dat hij tegen een hoofddoekjes-verbod is bij baliemedewerkers op het stadhuis.

Fractievoorzitter Robert Flos gaf eerder aan voor een hoofddoekjesverbod te zijn voor ambtenaren die namens de overheid in contact staan met de burger, zoals opsporingsambtenaren en baliemedewerkers. Flos was dan ook niet blij met de actie van Toonk, omdat hiermee naar buiten kwam dat binnen de VVD de meningen flink uit elkaar liggen. Ook was Flos niet er gelukkig mee dat Toonk de fractie pas vlak voor de raadsvergadering inlichtte over zijn actie.

De Amsterdamse VVD-fractie heeft gisteren lang gepraat over het statement van Toonk. Tijdens een twee uur durend gesprek bleek dat het merendeel van de VVD-fractie niet blij is diens actie, maar dat Toonk niet officieel berispt wordt. Fractievoorzitter Flos was donderdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar.