Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GVB-directeur: 'Ik ga zelf met de auto'

22 maart 2011, 14.26 uur · Aangepast 22 maart 2011, 18.41 uur

Plaatsvervangend GVB-directeur Adrie Bolier ligt onder vuur vanwege een interview in het Financieele Dagblad dinsdag.

Bolier doet daarin zijn beklag over de lange reistijden in het openbaar vervoer. Hij geeft toe daarom zelf met de auto naar zijn werk te gaan. "Weet je hoe lang ik er anders over doe? Vijftig minuten!" Volgens de directeur kan het GVB veel goedkoper en efficiënter werken. Maar daartoe moeten er wel haltes en lijnen worden geschrapt.

De Amsterdamse PvdA-fractie is verbaasd over die uitspraak en heeft vragen ingediend bij het college over de kwestie. "Als je lijnen schrapt,  raak je aan de afspraken die met het GVB zijn gemaakt vanuit de Stadsregio", zegt Myriam Bergervoet van de PvdA. "Er is een Programma van Eisen opgesteld door Stadsregio, waar het GVB zich aan moet houden. Dat programma stelt dat er binnen een afstand van hemelsbreed 400 meter van je woning een OV-halte moet zijn. Als je alleen gaat rijden waar geld verdiend kan worden, dan ben je natuurlijk gauw klaar, maar dat betekent dan dat je de eis dat iedereen gebruik kan maken van openbaar vervoer laat varen."

Volgens Bergervoet is het aan de politiek om te bepalen wat de waarde van het openbaar vervoer voor de stad is. Ze wil weten wat het college van de uitspraken van Bolier vindt.