Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Anonieme melding over Robert M.

14 april 2011, 22.55 uur · Aangepast 21 november 2011, 10.59 uur

Een oud-medewerker van kinderdagverblijf Het Hofnarretje heeft in oktober 2009 een melding gedaan over Robert M.

Dat bleek donderdagavond op een speciale informatiebijeenkomst voor betrokken ouders. Die werden daar ingelicht over de bevindingen van de commissie-Gunning. De commissie heeft onderzocht hoe de zedenzaak heeft kunnen gebeuren. Vrijdag wordt het rapport gepresenteerd.

Een ex-medewerker belde naar Meld Misdaad Anoniem met de tip dat Robert M. van plan was een eigen kinderdagverblijf te beginnen, terwijl er signalen waren dat hij kinderen had misbruikt. De commissie schrijft: "Zelf had zij bij de leiding tevergeefs aangekaart dat zij had gezien dat de hoofdverdachte tijdens het verschonen van een dreumes handelingen verrichtte die zij ongepast vond. Na nauw overleg met een vertrouwenspersoon in haar privékring, belt zij met Meld Misdaad Anoniem. Er volgt een gesprek van een paar minuten waarin zij uitlegt dat de hoofdverdachte, genoemd met naam en toenaam, een kinderdagverblijf wil beginnen en dat bij zijn vorige werkgever dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen. De naam van ’t Hofnarretje wordt niet genoemd. Van de kant van het meldpunt wordt niet verder doorgevraagd."

Tijdens de bijeenkomst werd ook duidelijk dat Robert M. in het verleden twee weken op non-actief is gesteld door Hofnarretje-directeur Albert Drent. Dat gebeurde na een klacht van een vader die had gemerkt dat zijn kind regelmatig onderbroeken miste als hij op het kinderdagverblijf was geweest.

De informatiebijeenkomst was in een hotel in de stad en duurde ongeveer anderhalf uur. Behalve commissievoorzitter Gunning-Schepers was ook de Amsterdamse Vierhoek aanwezig. Op de bijeenkomst werd ook gesproken over de rol van directeur Drent. Het bleek dat zijn personeel bang voor hem was.

Eerder werd al bekend dat eveneens in 2008 ook twee ouders melding van misbruik door M. deden. Rechercheurs hebben toen gesproken met directeur Drent. Dat ging in samenwerking met een pedagogisch adviseur. Toen kwamen de rechercheurs tot de conclusie dat er geen grond voor verdenking was. Een van de betrokken moeders vertelde AT5 dat zij zich destijds totaal niet serieus genomen voelde. Robert M. heeft inmiddels bekend 85 kinderen te hebben misbruikt.