Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stalen skelet oostelijke kap busstation klaar

28 april 2011, 14.09 uur · Aangepast 29 april 2011, 17.24 uur

Het stalen skelet van de oostelijke overkapping van het busstation aan de IJ-zijde is klaar. In april is 24 uur per dag, 7 dagen per week gewerkt aan deze constructie. Het plaatsen van het glas is inmiddels begonnen.

Vanwege de veiligheid kan het glas vanaf 2 mei alleen tussen acht uur 's avonds en half zes 's ochtends worden geplaatst. De Arriva-bussen gebruiken dan het busstation weer. Als de oostelijke kap klaar is, volgt de bouw van het westelijke deel.

De overkapping van staal en glas zorgt straks voor een beschut busstation, waar reizigers snel en gemakkelijk kunnen overstappen op trein of metro. Amsterdam krijgt er een markant herkenningspunt bij. De bouw vindt plaats van april tot november. Eerst wordt de kap aan de oostzijde geplaatst, gevolgd door de westzijde. Vanwege het weer kan na november niet meer worden gewerkt. De werkzaamheden zullen dan grotendeels zijn afgerond. Na een winterstop is er in het voorjaar van 2012 nog een korte bouwperiode. Daarna staat driekwart van de kap. Het middendeel volgt in 2013, als het werk aan de Noord/Zuidlijn op deze plek is voltooid.

Vanwege de veiligheid blijft de De Ruijterkade van 20.00 uur 's avonds tot 05.30 uur 's ochtends meestal afgesloten. Al het verkeer wordt omgeleid langs de voorzijde van het station. De GVB-veren blijven bereikbaar.