Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD wil opheldering over problemen huldiging

19 mei 2011, 12.17 uur · Aangepast 21 mei 2011, 16.17 uur

De VVD wil opheldering over de problemen rond de huldiging van Ajax zondag op het Museumplein. Fractievoorzitter Robert Flos zal het College daar vandaag over aan de tand voelen.

De VVD wil onder andere weten of het klopt dat fans over de hekken van het Stedelijk Museum zijn geklommen en daar aanzienlijke schade hebben aangericht. AT5 onthulde woensdag dat het dak van het Stedelijk vrijwel volledig is gesloopt. Volgens bouwvakkers gaat het herstel weken duren en loopt de schade in de tonnen. Flos wil weten of het klopt dat ook bij het Van Gogh Museum vernielingen zijn aangericht.

De VVD vraagt het College verder onder meer hoe het kon gebeuren dat toeschouwers op de voorste rijen in de verdrukking dreigden te raken en uit de vakken moesten worden gehaald, en hoe het kon dat mensen in de twee mediatorens klommen, waardoor het gevaar bestond dat die om zouden vallen.

Op het Museumplein waren tijdens de huldiging naar schatting ruim 80.000 mensen. De gemeente liet maandag nog weten tevreden te zijn over het verloop van het feest. "Over het algemeen genomen hebben de Ajax-fans zich keurig aan de afspraken gehouden om het leuk te houden in de binnenstad", zo zei een woordvoerder toen.

In totaal verrichte de politie 64 aanhoudingen. Zeven supporters hebben inmiddels een taakstraf gekregen. 32 anderen kregen een boete, oplopend tot 600 euro. Wie moet opdraaien voor de aangerichte schade aan het Stedelijk, wordt nog onderzocht.