Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil toeslag trein Koninginnedag

9 juni 2011, 15.09 uur · Aangepast 21 november 2011, 15.53 uur

De gemeente wil dat mensen die op Koninginnedag met de trein naar Amsterdam komen, een toeslag op hun treinkaartje gaan betalen.

Op die manier betalen ze mee aan het schoonmaken van de stad. Dit staat in de kadernota 2012 die wethouder Lodewijk Asscher (financiën, PvdA) donderdag heeft gepresenteerd. Daarin staat hoe de begroting voor volgend jaar er in grote lijnen uitziet.

Asscher denkt dat een extra toeslag van 1 of 2 euro moet kunnen. De gemeente gaat er met de NS over in gesprek. Het plan werd eerder al voorgesteld door ondernemers van de Vijzelstraat en de Vijzelgracht.

De kadernota staat in het teken van de bezuinigingen die de gemeente de komende jaren moet doorvoeren: 208 miljoen euro in totaal. De stad heeft te maken met eigen bezuinigingen, maar ook met bezuinigingen vanuit het Rijk.

Volgens de gemeente gaan veel Amsterdammers hier iets van merken. Bij sommige groepen, waaronder ouderen en licht verstandelijk gehandicapten, komen ze extra hard aan. Amsterdam probeert de effecten van de bezuinigingen wel zoveel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld door effectiever te werken.