Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hotelspringer moet 120.000 euro betalen

9 juni 2011, 16.56 uur · Aangepast 27 mei 2013, 12.29 uur

De rechtbank heeft donderdag de 29-jarige Abdallah O. veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De man sprong vorig jaar juli onder invloed van cannabis uit een raam in de Kerkstraat en belandde daarbij op een Braziliaanse toerist. Die liep daardoor een dwarslaesie op en zit de rest van zijn leven in een rolstoel. De Australiër moet ook smartengeld betalen aan het slachtoffer. Dit bedrag is vastgesteld op ruim 120.000 euro.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twaalf maanden cel, met aftrek van voorarrest. De rechtbank is van oordeel dat de man niet expres op het slachtoffer is gesprongen. Hij had een psychose en probeerde met de sprong van driehoog te ontsnappen aan hallucinaties.

Volgens zijn advocaat Peter Plasman was O. door de psychose ontoerekeningsvatbaar. Toch vindt de rechtbank dat de dwarslaesie aan zijn schuld te wijten is, omdat de blowende O. zichzelf in een psychose bracht. De rechtbank vindt het van belang om duidelijk te maken dat levensgevaarlijk gedrag, begaan onder invloed van verdovende middelen, met detentie wordt bestraft.