Start van hoofdcontent

Stad

nl

AT5 zwaar onder vuur vanwege foto GVB'er

22 juni 2011, 19.54 uur · Aangepast 23 juni 2011, 12.12 uur

De items over de slapende tramconducteur hebben AT5 een ware storm aan kritiek opgeleverd.

AT5 plaatste dinsdag een opvallende foto die een reiziger had gemaakt van een slapende tramconducteur. Woensdag werd duidelijk dat de man door het GVB op non-actief is gesteld vanwege "imagoschade."

Riooljournalistiek, hufterig, NSB-gedrag. Het zijn enkele van de honderden reacties die de foto opleverden. Volgens veel mensen had AT5 de afbeelding überhaupt nooit mogen plaatsen. Maar dat we dat toch deden en de conducteur daarbij herkenbaar in beeld brachten, is helemaal onvergeeflijk.

Gezien de reactie van het GVB was dat laatste wellicht beter geweest. Maar een foto van een slapende tramconducteur die via Gespot wordt geüpload, vinden wij opmerkelijk genoeg om te plaatsen. Geen groot nieuws natuurlijk, maar wel een ludiek stadsbeeld dat wij onze lezers en kijkers niet willen onthouden.

De conducteur nam woensdagochtend zelf contact op met AT5. Daarin deed hij open en welwillend zijn verhaal. Hij vertelde AT5 dat hij op non-actief was gesteld en dat hij later op de dag opnieuw een gesprek met zijn leidinggevenden zou hebben. Hij zegde zelf toe daarna opnieuw contact op te zullen nemen en zei bereid te zijn mee te werken aan een item voor het AT5 Nieuws van die avond. Hij was niet boos. Niet op AT5, maar ook niet op het GVB. Sterker nog, hij gaf toe te hebben zitten slapen en toonde begrip voor de reactie van het vervoersbedrijf.

Na het functioneringsgesprek was de toon van de conducteur radicaal veranderd. Daartoe aangezet door het GVB of niet, hij wilde op geen enkele wijze meer meewerken aan het item en deed verder ook geen mededelingen over de inhoud van het gesprek. Ook het GVB wilde geen commentaar geven.

Een conducteur die wordt ontslagen omdat hij na een lange vermoeiende dienst even zit te dutten. Een conducteur bovendien die verder een goede naam heeft binnen het bedrijf en bij reizigers. Wij zouden het een zwaar overtrokken reactie vinden van het GVB.