Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aalbersberg definitief nieuwe korpschef

6 juli 2011, 11.11 uur · Aangepast 8 juli 2011, 10.58 uur

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dinsdag tien politiechefs voorgedragen die binnen de toekomstige nationale politie de leiding krijgen over de verschillende politieregio's.

Zij heten vanaf dat moment geen korpschefs meer, want die titel is voortaan enkel voorbehouden aan de landelijke korpschef, Gerard Bouman.

Meest in het oog springt de naam van Pieter-Jaap Aalbersberg (52), die de leiding krijgt over Amsterdam-Amstelland. Hij leidt nu het korps IJsselland. Aalbersberg volgt Bernard Welten op.

In het nieuwe systeem is er niet langer sprake van 25 regionale korpsen, maar van tien over het land verspreide regionale eenheden. Voor die politie-onderdelen heeft de VVD-bewindsman leidinggevenden aangewezen, die later nog officieel moeten worden benoemd. Naast de regionale afdelingen heeft hij ook een baas op het oog voor de landelijke eenheid. Dat wordt Patricia Zorko (46).

In Noord-Nederland wil Opstelten Oscar Dros (48) verantwoordelijk maken voor dat deel van de nationale politie. In Oost-Nederland is dat Stoffel Heijsman (58), in Noordwest-Nederland Liesbeth Huyzer (50) en in Flevoland-Utrecht Miriam Barendse (47).

De huidige korpschef van Haaglanden, Henk van Essen (50), blijft ook in de nieuwe opzet (Haaglanden-Hollands Midden) verantwoordelijk voor die regio. In Rotterdam-Rijnmond blijft Frank Paauw (52). Oost-Brabant wordt voortaan aangestuurd door Frans Heeres (53), Gerry Veldhuis (52) gaat Limburg leiden en Hans Vissers (57) wordt de baas van Zeeland/West-Brabant.