Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duitsland weigert uitlevering getuige

8 juli 2011, 13.40 uur · Aangepast 8 juli 2011, 21.21 uur

De Duitse justitie weigert een cruciale getuige naar Nederland te laten gaan om te worden gehoord in de strafzaak tegen verondersteld onderwereldkopstuk Dino Soerel.

De Duitse justitie weigert een cruciale getuige naar Nederland te laten gaan om te worden gehoord door het gerechtshof in Amsterdam in de strafzaak tegen verondersteld onderwereldkopstuk Dino Soerel. Volgens de Duitsers loopt de getuige, Gennaro C., het risico dat hij wordt geliquideerd.

Soerel staat in hoger beroep terecht voor zijn (volgens het Openbaar Ministerie) leidende rol in een internationaal opererende drugsorganisatie. De rechtbank legde hem daarvoor acht jaar celstraf op. Soerel was echter jaren voortvluchtig tot hij vorig jaar augustus door een arrestatieteam uit een appartement op de Rozengracht werd gehaald.

Levende lijve
De voor Soerel en een aantal medeverdachten belastende verklaringen die Gennaro C. heeft afgelegd, vormen de kurk waar de zaak qua bewijs op drijft. Soerels raadsman Marnix van der Werf en zijn collega's hielden vrijdag, tijdens een zitting in de zaak, onverkort vast aan hun verzoek C. in levenden lijve in een Amsterdamse rechtszaal aan de tand te voelen. In februari had het Amsterdamse hof dit verzoek al gehonoreerd.

Prijs
Het Duitse OM wil echter niet meewerken. Volgens de jongste informatie zou er vanuit het criminele milieu een prijs op het hoofd van C. zijn gezet: degene die hem vermoordt, zou daarmee 50.000 euro kunnen verdienen. In Duitsland geniet C. bescherming van justitie. Hij heeft de hem opgelegde celstraf inmiddels uitgezeten.

Naar Duitsland
Om C. toch te kunnen horen, besloot het hof vrijdag zelf maar af te reizen naar Duitsland, in gezelschap van de betrokken advocaten. Het is uitzonderlijk dat de drie raadsheren van het hof zo'n reis ondernemen. Doorgaans reist in zo'n geval een enkele raadsheer-commissaris af.