Start van hoofdcontent

Stad

nl

"Mink K. opgepakt in Libanon"

3 augustus 2011, 17.02 uur · Aangepast 17 juli 2013, 15.28 uur

Ten noorden van Beiroet is de bekende crimineel Mink K. opgepakt, dat meldt Crimesite.nl op basis van een bericht in een Libanese krant.

K. is dinsdag gepakt toen de Libanese overheid 53 kilo cocaïne van een groep criminelen wist af te pakken. In het bericht van de krant staan geen namen, maar volgens Crimesite bevestigde een journalist dat het om K. gaat.

De Denker is een topfiguur in de Amsterdamse onderwereld. Hij werd veroordeeld voor drugs- en wapenhandel. In september 1999 hield de politie K. aan, nadat er meer dan 200 vuurwapens waren gevonden in een woning aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam. Ook zou hij een prominente rol hebben gespeeld bij het op de markt brengen van 15.000 kilo cocaïne door politie en justitie tussen 1991 en 1994.

In 2007 is hij vrijgesproken van de moord in 1993 op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden. Van der Heiden kwam om toen een tas met explosieven aan de voordeur van zijn woning ontplofte. Politie en justitie zijn jaren bezig geweest met het onderzoek naar de liquidatie, maar bleven met bewijsproblemen kampen.

K. is ook de man van de dubbelrol. Behalve 'topcrimineel' was hij politie-informant. In 1998 sloot K. een deal met Fred Teeven, toen officier van justitie in Amsterdam. Teeven hoopte met hulp van K. informatie te achterhalen over de IRT-affaire.

De Telegraaf meldde in 2006 dat de groep rond K. miljoenen reserveerde voor het omkopen van politie- en justitiepersoneel. Het stuk was deels gebaseerd op documenten van de BVD, de voorloper van de inlichtingendienst AIVD. De staatsgeheime stukken zouden door BVD'er Paul H. uit het gebouw van de BVD zijn meegenomen, waardoor de inhoud ervan op straat terechtkwam. Paul H. kreeg 2 jaar gevangenisstraf.