Start van hoofdcontent

Stad

nl

Crèches vaker dicht door zedenzaak

27 augustus 2011, 14.58 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.35 uur

De GGD tikt kinderdagverblijven de afgelopen tijd vaker op de vingers. Dit jaar kregen tot nu toe zeven crèches in Amsterdam het bevel om (tijdelijk) dicht te gaan omdat er iets niet in orde was.

In heel 2010 gebeurde dat vijf keer, in 2009 slechts één keer. Een woordvoerder van de GGD bevestigde zaterdag een bericht hierover in Het Parool.

De toename komt volgens de zegsman mede door de Amsterdamse misbruikzaak. De GGD handelt nog steeds volgens de protocollen, maar iedereen zou veel alerter zijn geworden. Zo melden ouders vaker zaken bij de dienst, die deze vervolgens onderzoekt, aldus de woordvoerder.

Directeur Aad de Booij van Partou, een van de grootste kinderopvangorganisaties in Amsterdam, stelt zaterdag in Het Parool dat de inspecteurs van de GGD sinds de zedenzaak onnodig streng zijn: "Ze controleren de regels naar de letter, niet naar de geest." De woordvoerder van de GGD ontkent dat. Volgens hem legt de dienst sinds de zedenzaak wel veel gedetailleerder uit wat er mis is bij kinderdagverblijven. Die zouden daardoor - onterecht - de indruk hebben dat de controles strenger zijn geworden.

Wethouder Lodewijk Asscher (jeugdzaken, PvdA) spreekt op Twitter in een reactie op de uitspraken van De Booij van een "stuitend gebrek zelfkritiek kinderopvangbranche". "Regels moeten idd niet doorschieten maar sector moet zelf veel beter presteren."

De Amsterdamse zedenzaak draait om hoofdverdachte Robert M. Die heeft bekend 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt. Dat zou hij onder meer hebben gedaan op de crèches waar hij werkte. Naast M. is er ook nog een aantal andere verdachten, onder wie zijn echtgenoot.