Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsen toch niet zo gezond

26 september 2011, 13.04 uur · Aangepast 26 september 2011, 15.26 uur

Wie verstandig bezig denkt te zijn door regelmatig de fiets te pakken kan nog wel eens bedrogen uitkomen. Fietsen in de stad blijkt behoorlijk ongezond.

We mogen dan een fietswalhalla zijn, fietsen is lang niet zo goed voor lijf en leden als we denken. Uit een onderzoek van de Britse hoogleraar Jonathan Grigg blijkt namelijk dat fietsers aanmerkelijk meer roetdeeltjes in hun lijf hebben dan voetgangers. Dit schrijft De Volkskrant maandag.

Grigg presenteerde zijn onderzoek zondag op een congres over longziekten in de Amsterdamse Rai. Fietsers ademen sneller en dieper in dan voetgangers, ook liggen fietsroutes in de stad doorgaans dichter bij de uitlaatgassen van motorvoertuigen dan die van de wandelaars.

Het hoofdadvies van de onderzoeker is dan ook hoofdwegen te mijden. Overigens is de situatie in Nederlandse steden al minder somber dan die in bijvoorbeeld Londen. 'Hier in Amsterdam zie je veel fietsstroken naast de weg waardoor fietsers minder uitlaatgassen inademen. Een paar meter afstand maakt al verschil', zo stelt Grigg.