Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eis: 4 jaar en tbs voor verkrachtingen

30 september 2011, 13.13 uur · Aangepast 2 oktober 2011, 19.22 uur

Het Openbaar Ministerie eist ruim 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor Rufus S. die in 1996 vier vrouwen zou hebben verkracht.

S. wordt verdacht van een serie gewelddadige verkrachtingen, gijzeling en poging tot doodslag in Amsterdam in 1996.

De verdachte, een 33-jarige in Suriname geboren Amsterdammer, was donderdag op de zitting aanwezig in de rechtbank in Amsterdam. Ook enkele slachtoffers van het seksueel geweld, in totaal acht vrouwen, waren present.

Het OM had een veel hogere straf willen eisen, maar omdat de verdachte al diverse celstraffen heeft uitgezeten van in totaal bijna 16 jaar, was ruim 4 jaar het maximaal haalbare. S. zat onder meer vast voor overvallen, afpersing en inbraak.

S. werd pas eind 2009 gearresteerd, na een DNA-match. Hij was toen aangehouden voor een andere zaak. De verdachte weigerde eerder dit jaar mee te werken aan psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. 

Volgens het OM was S. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de delicten. Maar volgens zijn advocate zijn er te weinig onderzoeksgegevens over de mentale toestand van S. in 1996 om dat te kunnen ondersteunen. Zij pleit er dan ook voor geen tbs op te leggen.

Ook vroeg de advocate vrijspraak voor twee zedendelicten waar S. volgens haar niet de dader is en voor poging tot doodslag. In verkrachtingszaken waar sperma van de verdachte is aangetroffen, voerde zij inhoudelijk geen verweer.

S. ontkent schuld en maakt gebruik van zijn zwijgrecht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.