Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'VVD doet aanval op rechtsstaat'

4 oktober 2011, 17.34 uur

GroenLinks-fractievoorzitter Marieke van Doorninck is boos op de VVD. De liberalen zouden het namelijk kunnen begrijpen wanneer krakersdemonstraties worden verboden.

De krakersdemonstratie van afgelopen zaterdag werd door de politie door een kort, geweldadig optreden snel ten einde gebracht. VVD-raadslid Frank van Dalen zei tegen AT5 dat hiermee een escalatie werd voorkomen.

In een column op de website van de VVD schrijft Van Dalen het volgende: 'De burgemeester heeft naast het beschermen van de democratische rechtstaat ook een verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid. Mocht vanuit die invalshoek een toekomstige kraak-demonstratie verboden worden, dan is daar alle begrip voor op te brengen.'

'Uit zijn verslag van de demonstratie die hij op de voet volgde, blijkt nergens dat op enig moment de veiligheid in het geding zou zijn geweest. De enigen die letsel hebben opgelopen waren demonstranten. Wel konden de "aanwezige horeca, die na een totaal verregende zomer eindelijk hun terrassen vol hadden, en de winkels de deuren sluiten. Het moet ze veel omzet hebben gekost." Gelukkig is in dit land het recht om te demonstreren belangrijker dan het recht op omzet of het recht op een middagje ongestoord consumeren', schrijft Van Doorninck op haar blog.

'Dat het de VVD stoort dat krakers en sympathisanten een jaar na het kraakverbod hun stem nog steeds laten horen, is bekend. Maar bepaalde groepen het democratisch recht om te demonstreren te willen ontzeggen omdat men zich niet altijd aan de door de gemeente opgelegde spelregels houdt, is een directe aanval op de rechtsstaat waar een rechtgeaarde liberaal zich voor moet schamen', aldus de GroenLinks'er.