Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Holleeder bij meer liquidaties betrokken'

7 oktober 2011, 13.21 uur · Aangepast 22 november 2011, 14.49 uur

Willem Holleeder was bij meer liquidaties betrokken dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens getuigen gaf hij in zeker vijf gevallen opdracht tot liquidatie.

Dat blijkt volgens journalisten Wim van de Pol en Vincent Verweij uit geheime politiedossiers.

De twee publiceerden de documenten in hun boek 'De Liquidatie Dossiers'. Holleeder zou volgens verklaringen de opdrachtgever zijn van de moorden op Kees Houtman, Cor van Hout, Thomas van der Bijl, Willem Endstra en John Mieremet. Een van de verklaringen is van Mieremet zelf, die een jaar voor zijn dood verklaarde te zijn bedreigd door Holleeder. De ontvoerder van Freddy Heineken zou een dodenlijst hebben, waar Mieremet destijds op stond.

De politiedossiers worden vrijdagavond behandeld in een uitzending van KRO Reporter. Volgens Stijn Franken, advocaat van Holleeder, is er geen enkel technisch bewijs dat zijn cliënt daadwerkelijk iets te maken heeft met de liquidaties. Er bestaan geen telefoontaps of betalingen, zo reageert hij in het televisieprogramma.

Holleeder komt in januari 2012 vrij als zijn straf voor afpersing erop zit. Justitie heeft nog niet besloten of hij naar aanleiding van de verklaringen wordt aangehouden.