Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen wettelijke basis verbod ICA

11 oktober 2011, 20.33 uur · Aangepast 12 oktober 2011, 12.28 uur

Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt heeft geen 'wettelijke instrumenten' om de aanvraag voor een nieuw Islamitisch College af te wijzen.

Dit heeft de minister vandaag laten weten. Van Bijsterveld beantwoorde hiermee een vraag van VVD-Kamerlid Ton Elias. Het stoort Elias dat de aanvraag voor een nieuw Islamitisch College Amsterdam (ICA) is gedaan door nagenoeg dezelfde groep bestuurders die het vorige ICA niet tot een succes wist te maken.

Elias had de minister daarom gevraagd of het mogelijk was een extra voorwaarde te stellen aan het oprichten van een school. De voorwaarde zou een verzoek tot stichting niet inwilligen als een aantal bestuursleden van de nieuw te stichten school eerder betrokken was bij een school die is opgeheven vanwege de slechte onderwijskwaliteit.

Van Bijsterveldt liet daarop vandaag weten 'dat ze hiertoe zelf geen wettelijke instrumenten heeft.' Maar volgens Elias 'nodigt ze daarmee in feite de Kamer uit om deze alsnog te ontwikkelen'.

Voor de korte termijn stelt Van Bijsterveldt echter dat het 'onmogelijk is om met de bestaande wetgeving in de hand een aanvraag voor een nieuwe school af te wijzen wanneer deze door falende bestuurders is ingediend.'