Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Stad verliest groot filmevenement

14 oktober 2011, 11.07 uur · Aangepast 16 oktober 2011, 13.53 uur

Amsterdam verliest het filmevenement CineEurope, dat al vijftien jaar elke zomer in de RAI plaatsvond.

Dat heeft de organisatie van het evenement vrijdag op haar website gemeld. CineEurope is een beurs voor exploitanten, distributeurs en toeleveranciers van bioscoopapparatuur uit heel Europa.

Op het evenement komen jaarlijks grote namen uit de filmwereld vertellen over hun nieuwe projecten. De afgelopen jaren deden onder meer James Cameron, Tom Cruise en Ridley Scott in het kader van CineEurope Nederland aan. De beurs verhuist naar Barcelona.

'Ontzettend jammer', noemt een woordvoerster van de RAI het vertrek van de beurs, 'maar we begrijpen hun beweegredenen'. De organisatie van CineEuropa was op zoek naar een grotere bioscoopzaal, maar in de RAI was geen ruimte voor uitbreiding. In Barcelona krijgt de beurs een zaal met 2400 stoelen, in Amsterdam was het maximum 1100 zitplaatsen.

Volgens de woordvoerster was de organisatie CineEurope altijd zeer tevreden over de RAI. De organisatoren van de beurs hebben dan ook voor de zekerheid een plek in de RAI-agenda gereserveerd voor 2013 en 2014, mocht Barcelona niet bevallen. De RAI-zegsvrouw noemt CineEurope een relatief kleine vakbeurs met zo'n 5000 bezoekers.