Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Geen Koninginnedag op Museumplein

3 november 2011, 21.22 uur · Aangepast 21 november 2011, 15.52 uur

De gemeente Amsterdam stopt met het grote Koninginnedagfeest op het Museumplein.

Volgend jaar is er géén groot Koninginnedagfeest op het Museumplein. De gemeente gaat in overleg met de organisator kijken naar een locatie buiten het centrum. Hierbij wordt gekeken naar de gebieden rondom Station Zuid (Zuidas en RAI) en de Arena-boulevard. Andere alternatieven zijn het NDSM-terrein in Noord en het gebied rondom de Sloterplas in Nieuw West.

Dit heeft de gemeente donderdag laten weten. Toenemende alcoholproblematiek en alsmaar groeiende bezoekersaantallen, waardoor de veiligheid in het geding kwam, hebben de gemeente doen besluiten te kijken naar manieren om de Koninginnedagfestiviteiten beter over de stad te spreiden. Daarom worden volgend jaar in de binnenstad slechts gevarieerde evenementen toegestaan met een kleinschalig karakter.

Volgens burgemeester Van der Laan moet Koninginnedag in de binnenstad op deze manier weer een familiefeest worden. 'Koninginnedag moet een dag worden waarop Amsterdammers met hun kinderen de stad in gaan. Iedereen is welkom, niemand hoeft zich weggestuurd te voelen. Maar het moet weer Amsterdams gezellig worden.'

Amsterdam kijkt ook naar manieren om een deel van de kosten die gemaakt worden voor Koninginnedag door te berekenen aan bezoekers en belanghebbenden, als vervoersmaatschappijen, organisatoren en leveranciers. Met zorgverzekeraars wordt gesproken over de mogelijkheid om de kosten van een ambulancerit bij overmatig alcoholgebruik geheel of gedeeltelijk te laten betalen door de dronkaard.